Відмінність православного хреста від католицького . Знаю все!

30.08.2015

Відмінність православного хреста від католицького

Відмінність православного хреста від католицького . Знаю все!
Хрест, як символ християнства, однаково шанований християнами всіх течій, православними і католиками в тому числі. Інструмент страти Спасителя, на якому він прийняв муки і смерть в ім’я спокутування гріхів людства, став для всіх віруючих важливим знаком причетності до єдиного вчення.

Хоча історики стверджують, що у самого Христа і його учнів не було якогось особливого ставлення до хреста. Більш того, перші послідовники нової віри ставилися до нього зі страхом і жахом, оскільки суворою карою через розп’яття каралися тисячі християн Римської імперії. Знадобилися століття, щоб жах і огиду змінилися гордістю за те, що Спаситель переміг на хресті смерть. Християни стали відноситься до розп’яття, як до спокути гріхів, що дає надію на всепрощення.

Але, колись єдине, християнське вчення розпалася на кілька течій. Найбільші з них – православне і католицьке. За століття самостійного розвитку у двох церков накопичилося чимало відмінностей. Одне з них – різні канонічні форми хреста. Католики за основу взяли простий, чотирикінцевий варіант. В Євангелії сказано, що саме такий хрест Ісус ніс на своїх плечах до місця страти, тому для католицької християнської церкви чотирикінцевий хрест став символом віри.

Православні християни підійшли до цього питання набагато ґрунтовнішим. Так, Христос на Голгофу ніс простий хрест. Але на місці страти він був грунтовно допрацьований. Над головою засудженого була прибита табличка з його ім’ям, а під ноги, по зростанню людини, була прикріплена спеціальна підставка. Повністю готовий до страти хрест прийняв восьмикінцеву форму. У такому вигляді його і визнають православні християни.

Короткий опис статті: православний хрестик У які вірять в одного бога православних і католиків різні символи. Відмінність православного хреста від католицького

Джерело: Відмінність православного хреста від католицького | Знаю все!

Також ви можете прочитати