• Натільний хрестик

    Про НАТІЛЬНІЙ ХРЕСТІ, Ази ВІРИ, Каталог статей, Каталог статей

    25.08.2015

    Кожен християнин від святого хрещення до смертної години повинен носити на грудях знак своєї віри в розп’яття і Воскресіння Господа і Бога нашого Ісуса Христа. Цей знак — осьмиконечный натільний хрест. Його ми носимо поверх одягу, а на своєму тілі, тому він і називається натільним, а осьмиконечным (білими) він нази-ється тому, що подібний Хреста, на якому був розп’ятий Господь на Голгофі.

    Натільний хрест, який завжди і всюди перебуває з нами, служить постійним нагадуванням про Воскресіння Христа і про те, що при хрещенні ми обіцялися служити Йому, відреклися від сатани. Тим самим натільний хрест здатний зміцнювати наші духовні і фізичні сили, захищати нас від диявольского зла.

    найдавніші зі збережених хрестів часто мають форму простого рівностороннього чотирикінцевий хрест. Так було прийнято в часи, коли християни шанували і Христа, і апостолів, і святий хрест символічно. У давнину, як відомо, Христа часто з-бражали у вигляді Агнця, оточеного 12 іншими агнцями — апостолами. Також і Хрест Господній зображувався символічно.

    Пізніше, у зв’язку з наданням справжнього Чесного і Животворящаго Хреста Господнього св. царицею Оленою, осьмиконечная форма хреста починає зображуватися все частіше. Це знайшло відображення і в натільних хрестах. Але четвероконечие не зникло: як правило, осьмиконечный хрест зображувався всередині четвероконечного. Для того, щоб нагадувати нам про те, що значить для нас Хрест Христовий, його часто зображували на символічній Голгофі з черепом (головою Адама) біля основи. Поруч з ним зазвичай можна бачити знаряддя страстей Господніх — копие і тростина. Пояснюючий напис свідчить: «Цар Слави Ісус Христос Син Божі». Часто додається напис «НІКА» (грече-ське слово, означає перемогу Христа над смертю). Окремі букви, які можуть бути на натільних хрестах, означають «До» — копие, «Т» — тростина, «РР.» — гора Голгофа, «ГА» — голова Адама. «МЛРБ» — місце лобне рай бысть (тобто на місці страти Христа колись був насажден Рай).

    Звідки ж беруться ці вісім кінців біля хреста? Здавалося б, їх всього чотири. Крім основної горизонтальної перекладини, до якої пригвождены Його руки, є ще дві. Верхня, пряма і коротка, — це табличка з написом «Ісус Назарянин Цар Юдейський», прибита за наказом Понтія Пілата над головою Спасителя. Нижня поперечина, що йде діагонально вниз зліва направо, — це підніжжя, до якого прибиті Його ноги. Коли на восьмиконечном хресті зображений распя-тий Христос, такий хрест стає закінченим чином Розп’яття, укладаючи в собі всю повноту хресних мук Спасителя. Господь незри-мо і таїнственно присутній у кожному такому хресті, звертаючи його в велику святиню. Під ногами Спасителя на натільній хресті може бути зображений череп. Він символізує прах Адама, праотця чоло-веческого роду, первородний гріх якого Христос омив Своєю пре-чистою кров’ю, давши тим самим людям надію на вічне життя.

    Розп’ятий Христос на натільних хрестах не зображується, і ось чому .

    Натільний хрест не дозволяється знімати ніколи; в той же час людині доводиться бувати в таких місцях, куди образ Спасителя вносити було б непристойно. Зображення Розп’ятого Спасителя саме на натільних хрестах з’явилося, можна сказати, зовсім недавно. Принаймні, до XVII століття цього не було. Звичайно, натільні хрестики з зображенням Розп’яття абсолютно неканонічні, особливо тому, що зображення Розп’яття перетворює натільний хрест на ікону. Ікона, у свою чергу, призначена для непо-средственного сприйняття і молитви. Носіння ікони в прихованому від очей вигляді таїть в собі небезпеку використання її не за призначенням, а саме як магічний амулет або оберіг. Хрест — це символ, а Рас-пятие — це образ. Священик носить хрест з Розп’яттям, але він носить його видимим чином, так що всі бачать цей образ і надихаються на молитву, надихаються на певне відношення до священика. Священство — це образ Христовий. Хрест із зображенням розп’ятого Спасителя не вважаються натільними; в давнину, мабуть, існувала традиція носити такі хрести (а також ікони) поверх одягу. А натільний хрест, який ми носимо під одягом, є символ, і Розп’яття там бути не повинно.

    Одна з древніх правил святого Василія Великого (IV століття), яке увійшло в Номоканон, говорить: «Всякий, що носить на собі як ладанки якусь ікону, піддаватися повинен відлучення від причастя на три роки». Як бачимо, давні батьки дуже суворо стежили за правильним ставленням до ікони, до образу. Вони стояли на сторожі чистоти Православ’я, всіляко захищаючи його від язичництва.

    До 17 століття склався звичай поміщати на звороті натільного хреста молитву Хреста («Нехай воскресне Бог і разыдутся врази Його…» ), або тільки перші слова (іноді ця молитва, що не вмістилися на звороті, триває по бічній поверхні хреста). Інші хрести (не натільні), призначені для молитви, для поклоніння, як правило, мають і відповідну напис: «Хресту Твоєму поклоняємося Владико…».

    Існує зовнішнє відмінність між «жіночими» і «чоловічими» хрестами. «Жіноча» натільний хрест має більш згладжену, округлу форму без гострих кутів. Навколо «жіночого» хреста рослинним орнаментом зображується «лоза», нагадує про слова псалмоспівця: «Дружина твоя, яко лоза плодовита в країнах дому твого» (Пс. 127, 3).

    Натільний хрест прийнято носити на довгій гайтані (тасьмі, плетеним нитки) так, щоб можна було, не знімаючи його, взяти хрест у руки і осінити себе хресним знаменням (це належить робити з відповідними молитвами перед сном, а також при вчиненні келійного правила).

    Натільний хрест — це не ювелірна прикраса. Як би гарний він не був, з якого б дорогоцінного металу він не був би зроблений, це, в першу чергу, зримий символ християнської віри того, хто його носить. При виборі хреста треба в першу чергу звертати увагу не на те, з чого він виготовлений, а на те, чи відповідає його форма пра-вославным традицій. У багатстві та розмаїтті прикрас повинно проявлятися шанування хреста, а не прагнення до розкоші. Тим більше що хрест повинен бути дійсно натільною (на Русі його так і називали — тельник), а не виставлятися напоказ, і вже тим більше, не використовуватися в якості аксесуара або брелока.

    Змінювати натільний хрест можна, згідно з обставинами, в особливості з дорослішанням людини. Розмір хреста залежить від бажань людини, яка його носить, його духовних потреб і відчуттів, щоб вірно відчувати присутністю хреста на тілі його силу. Вживати можна не один, а два або три натільні хрести, але дуже важливо не перетворювати їх в прикраси, і навіть якщо носити хрест з дорогоцінних металів, то не носити поверх одягу, і не робити його елементом власного декору або іміджу.

    Натільний хрест може служить прекрасним подарунком, однак такий подарунок варто робити обдумано підходити до нього з усією серйозністю. Хрестик буде гарним подарунком близькій людині на іменини, або навіть без особливого приводу, якщо ви привезли його з паломницької поїздки по святих місцях. Гарний натільний хрест, отриманий у подарунок, може стати хорошим стимулом для людини, яка тільки збирається прийняти Святе Хрещення.

    На Русі було прийнято в особливих випадках обмінюватися хрестами на знак духовного братотворения у чоловіків або кумления у дівчат і жінок. Таким обміном люди показували, наскільки їм близький той або та, з ким вони обмінюються хрестом.

    Хрест не вимагає освячення, так як сам Хрест вже святиня, Він освячує весь світ. Хресним знаменням освячуються всі Божественні Таїнства, їм же здійснюється освячення та всякої речі, необхідної для життя. Чим освятити Хрест — водою? Але сама вода освячується Хрестом! Що ж первинно.

    Святитель Іоанн Златоуст пише, що біси обходять місце, де просто дві палички (гілочки) впали з дерева і лягли хрестоподібно.

    Існує і молитва, коли хрест, не знімаючи його, беруть у руки і осіняючи себе хресним знаменням кажуть: «Господи Ісуса Христа, Сина Бога, благослови і освяти, і збережи ма силою живоноснаго Хреста твого». Тобто Хрестом ми освячуємося, хрестом поблагословлені, силою хреста сохраняемся від усіх бід. Потребує освячення те, що саме освячує.

    Хрест сам по собі зброю боротьби на ворога роду людського. Хрест наповнює наші серця і помисли вірою, Він зберігач всім християнам, Хрестом освячується наше тіло і все уживане людиною.

    Також хрестик може бути передано у спадщину. І немає нічого страшного в тому, що дитина буде носити хрест свого дідуся або тітки. Доля у кожного своя, і кожному Господь дає власне крестоношение — свій шлях зі своїми випробуваннями, радощами і скорботами.

    Неправда ,коли кажуть, що отримати в подарунок або знайти хрестик — це до нещастя. Зовсім навпаки. Хрест — це традиційний подарунок. Хрест дарують хресні хрещеникам. Такий (хрестильний) хрестик, щоб не втратити, батьки можуть і зняти з дитини після хрестин і прибрати в червоний кут або підвісити в головах ліжечка, а на малюка надіти інший Хрест — це часто благословення матері, духівника, старця.

    Натільний хрестик на крещенном немовля повинен перебувати постійно. Багато батьків бояться, що натільний хрестик в такому юному віці зашкодить малюкові або навіть буде представляти для нього загрозу. Дійсно, золоту або срібну ланцюжок дитина може порвати або вона може натерти шийку. А ось міцна сувора нитка, довжина якої не дозволить дотягнути хрестик до рота, не повинна представляти небезпеки, малюк швидко звикне і перестане виявляти до неї інтерес. На випадок, якщо мотузочок порветься, слід мати запасну, щоб дитина не залишався без хреста. «Хрест завжди для віруючих є велика сила, що рятує від всяких бід, особливо ж від злодійства невидимих ворогів».

    Не варто боятися і підняти загублений кимось хрест. Навпаки, гріх буде, якщо ви залишите його лежати на землі або на підлозі, адже хрест — це святиня, і поводитися з нею слід шанобливо.

    Підготовлено з використанням матеріалів Ілюстрованої енциклопедії «Старообрядництво», 2011 рік.

    Короткий опис статті: натільний хрестик

    Джерело: ПРО НАТІЛЬНІЙ ХРЕСТІ — Ази ВІРИ — Каталог статей — Каталог статей — СТАРООБРЯДНИЦЬКІ БЕНДЕРИ

    Також ви можете прочитати