Православні натільні хрестики Свічкова обладнання, Сергій Маузер

28.07.2015

Православний хрестик

Теги: Без тегів

Натільний хрест — це не ювелірна прикраса. Як би гарний він не був, з якого б дорогоцінного металу він не був би зроблений, це, в першу чергу, зримий символ християнської віри того, хто його носить. Православні натільні хрести мають дуже давню історію і тому бувають дуже різноманітними за своїм виглядом. Однак найпоширеніший православний натільний хрест має восьмикінцеву форму, більш всього відповідну формі Хреста, на якому був розп’ятий Христос.

Православні натільні хрестики Свічкова обладнання, Сергій Маузер

«ХТО ХОЧЕ ЙТИ ЗА МНОЮ, хай ЗРЕЧЕТЬСЯ самого СЕБЕ, І ВІЗЬМИ ХРЕСТ СВІЙ», — СКАЗАВ СПАСИТЕЛЬ (МК. 8, 34). ПІД ХРЕСТОМ У ЦЬОМУ ЄВАНГЕЛЬСЬКОМУ УРИВКУ ПОТРІБНО РОЗУМІТИ НЕ ТЯЖКУ НОШУ, ЯКУ ПОКЛАДАЄ НА КОЖНОГО З НАС ГОСПОДЬ, А СВОЮ ДОЛЮ, ТО Є СУД БОЖИЙ ПРО СЕБЕ. НАТІЛЬНИЙ ХРЕСТ, ЯКИЙ, ЯК І ХРЕСНЕ ЗНАМЕННЯ, ДОПОМАГАЄ ХРИСТИЯНИНОВІ ПЕРЕНОСИТИ ХВОРОБИ І НЕГАРАЗДИ, ЗМІЦНЮЄ ДУХ І ЗАХИЩАЄ У ВАЖКИХ ОБСТАВИНАХ. ХРЕСТ — ЦЕ НЕ АМУЛЕТ І НЕ ОБЕРІГ; ЦЕ ЗНАК ПРИЧЕТНОСТІ ДО ХРИСТА. НЕДАРМА ПРО ЛЮДИНУ, що ЖИВЕ ВСУПЕРЕЧ ЗАПОВІДЯМ БОЖИМ, КАЖУТЬ: «ХРЕСТА НА НЬОМУ НЕМАЄ».

Звідки ж беруться ці вісім кінців біля хреста? Здавалося б, їх всього чотири. Але давайте придивимося до будь-іконі, що зображає хресні муки Господа. Крім основної горизонтальної перекладини, до якої пригвождены Його руки, ми побачимо ще дві. Верхня, пряма і коротка, — це табличка з написом «Ісус Назарянин Цар Юдейський», прибита за наказом Понтія Пілата над головою Спасителя. Нижня поперечина, що йде діагонально вниз зліва направо, — це підніжжя, до якого прибиті Його ноги. Коли на восьмиконечном хресті зображений розп’ятий Христос, такий хрест стає закінченим чином Розп’яття, укладаючи в собі всю повноту хресних мук Спасителя. Господь незримо і таїнственно присутній у кожному такому хресті, звертаючи його в велику святиню. Під ногами Спасителя на натільній хресті може бути зображений череп. Він символізує прах Адама, праотця людського роду, первородний гріх якого Христос омив Своєю пречистою кров’ю, давши тим самим людям надію на вічне життя.

ЯК ВИБРАТИ НАТІЛЬНИЙ ХРЕСТ.

З чого тільки не роблять нині натільні хрести! Золото, срібло, мідь, бронза, дерево, кістка, бурштин, різноманітні сплави і пластмаси. Однак при виборі хреста треба в першу чергу звертати увагу не на те, з чого він виготовлений, а на те, чи відповідає його форма православним традиціям. У багатстві та розмаїтті прикрас повинно проявлятися шанування хреста, а не прагнення до розкоші. Тим більше що хрест повинен бути дійсно натільною (на Русі його так і називали — тельник), а не виставлятися напоказ, і вже тим більше, не використовуватися в якості аксесуара або брелока.

. І ОСВЯТИТИ ЙОГО

Хрестик, куплений в церковній лавці або на православній ярмарку, швидше за все вже освячений, про що вам повідомлять продавці. Повторно освячувати його не варто — надавати значення тому, ким і де був освячений натільний хрест, значить піддаватися марновірством. Якщо ж ви придбали хрестик в ювелірному магазині або не знаєте, чи був він освячений, то, щоб його освятити, потрібно прийти в церкву до початку богослужіння і звернутися до священнослужителя чи працівникам храму. При освяченні, здійснюваній у вівтарі, священик читає дві особливі молитви, в яких просить, щоб Господь влив у хрест небесну силу і щоб він зберігав не тільки душу, а й тіло носить його від ворогів, чаклунів, чарівників і злих духів. Ось чому на багатьох натільних хрестах на зворотному боці написано: «Спаси і збережи». Також на хресті може бути написано початок молитви Чесному Хресту Господньому:«Да воскреснет Бог и расточатся врази (вороги Його, і нехай бежат від лиця Його повтікають Його. » При бажанні можна попросити батюшку здійснити освячення хреста у вашій присутності, щоб брати участь в молитві.

МОЖНА ДАРУВАТИ ХРЕСТИК?

Безумовно, можна. Однак такий подарунок варто робити обдумано підходити до нього з усією серйозністю. Хрестик буде гарним подарунком близькій людині на іменини, або навіть без особливого приводу, якщо ви привезли його з паломницької поїздки по святих місцях. Гарний натільний хрест, отриманий у подарунок, може стати хорошим стимулом для людини, яка тільки збирається прийняти Святе Хрещення.

На Русі було прийнято в особливих випадках обмінюватися хрестами на знак духовного братотворения у чоловіків або кумления у дівчат і жінок. Таким обміном люди показували, наскільки їм близький той або та, з ким вони обмінюються хрестом.

Також хрестик може бути передано у спадщину. І немає нічого страшного в тому, що дитина буде носити хрест свого дідуся або тітки. Доля у кожного своя, і кожному Господь дає власне крестоношение — свій шлях зі своїми випробуваннями, радощами і скорботами.

Неправда ,коли кажуть, що отримати в подарунок або знайти хрестик — це до нещастя. Зовсім навпаки. Хрест — це традиційний подарунок. Хрест дарують хресні хрещеникам. Хрест — це часто благословення матері, духівника, старця. Хрест, і натільний в тому числі, шанують, як нагороду. У 1988 році, з благословення Святійшого Патріарха Пимена, всім півчим Патріаршого хору були вручені натільні хрести з монограмою Святійшого Патріарха.

В нашій мові слово хрест має двояке значення. Іноді, говорячи про хресті, ми маємо на увазі долю, життєвий шлях, неминучі скорботи. «Це її хрест», — скажуть про матері хворої дитини. «Йому дістався важкий хрест», — можна сказати про важку долю людини. Саме від цього другого значення слова — хрест, як складність, нещасна доля, і відбувається забобонна боязнь знайти хрест або отримати його в подарунок. Забобонна людина думає: «Подарували мені хрест, а з ним і нову порцію труднощів, нещасть. Знайшов я чийсь хрест, а з ним прийняв до себе і прикрості цієї людини». В такому випадку, щоб вже зовсім позбутися від злої долі, йому логічно було б зняти і свій натільний хрестик. «Немає хреста — і нещасть».

Так що, якщо вам подарували хрест, з благоговінням прийміть подарунок і знайдіть йому гідне застосування або місце в своєму будинку. Не варто боятися і підняти загублений кимось хрест. Навпаки, гріх буде, якщо ви залишите його лежати на землі або на підлозі, адже хрест — це святиня, і поводитися з нею слід шанобливо.

ПЕРШИЙ ХРЕСТИК ДИТИНИ

За православною традицією дитину хрестять на 40-й день після його народження. Багато батьків бояться, що натільний хрестик в такому юному віці зашкодить малюкові або навіть буде представляти для нього загрозу. Дійсно, золоту або срібну ланцюжок дитина може порвати або вона може натерти шийку. А ось міцна сувора нитка, довжина якої не дозволить дотягнути хрестик до рота, не повинна представляти небезпеки, малюк швидко звикне і перестане виявляти до неї інтерес. На випадок, якщо мотузочок порветься, слід мати запасну, щоб дитина не залишався без хреста. «Хрест завжди для віруючих є велика сила, що рятує від всяких бід, особливо ж від злодійства невидимих ворогів».

Короткий опис статті: православний хрестик

Джерело: православні натільні хрестики Свічкова обладнання — Сергій Маузер

Також ви можете прочитати