• Православний хрестик

    Хрест православний і католицький: відмінність і подібність. Київська

    29.08.2015

    Київська Русь
    Випуск №1 (17) від 01.2001
    Хрест православний і католицький: відмінність і подібність

    Слід зазначити, що існує кілька десятків абсолютно різних форм хреста як із зображеним на них Спасителем, так і без Нього, як з іншими атрибутами або особами, так і без них. У різні періоди історії християнства Розп’яття зображувалося по-різному. Для християн ніколи сама форма хреста або атрибути не грали важливої ролі в духовному житті. Важливим був лише спокутний подвиг Христа, після якого Хрест став знаменням нашого викуплення. Вперше про форму хреста почали сперечатися російські старообрядці з властивими їм обрядоверием і фанатизмом. Адже в кінцевому підсумку не так важлива форма Хреста, на який Себе віддав Господь, а духовне і спасительне значення добровільних страждань Ісуса. Змалів б спокутний подвиг Христа, якщо б його розіп’яли на хресті у вигляді літери Т або Х? Звичайно ж, ні! І хоча археологами не визначено з точністю, якої форми був Хрест Ісуса Христа, спробуємо все-таки розібратися в цьому.

    В Римській імперії хрест був ганебним знаряддям кари для людей нижчого стану. Це був болісний вид страти. Распинаемые, прив’язані до хреста, вдень мучилися від жари і комах, а вночі — від сильного холоду. Вгорі хреста містилася табличка з надписанием вини засудженого, а знизу у вигляді виступу поміщали сходинку, щоб засуджений міг на неї спиратися ногами. Таким чином, якщо табличка зверху і сходинка знизу були ширше поздовжньої частини хреста, то хрест виходив восьмиконечним. Але він міг бути і чотирьох-, п’яти-, шести-, і семиконечным… Якщо по закінченні декількох днів засуджені всі ще були живі, то їм мечем наносилися удари в області гомілок, щоб вони померли від втрати крові (так було з двома розбійниками, розіп’ятими по обидва боки Хреста Господнього). Але, на відміну від розбійників, яких просто руки прив’язали до хреста, руки Ісуса і Його ноги були прибиті цвяхами. Зроблено це було з двох причин: по-перше, це робило кара більш болісною для Засудженого; по-друге, распинатели хотіли прискорити Його смерть.

    Ймовірно, Тіло Господа було також прив’язаний мотузками. Це припущення, але воно має під собою певні підстави. Навряд чи на одних цвяхах могло втриматися людське тіло; правда, є думки, що були пробиті цвяхами долоні не Христа, а передпліччя нижче зап’ястя (Туринська плащаниця). Але навряд чи навіть у цьому випадку тіло б трималося на хресті: воно зірвалося з цвяхів під власною вагою. Отже, можна сказати, що були прибиті цвяхами долоні Христа, до того ж з цим згідно церковна свідомість, а руки були додатково прив’язані до поперечного бруса. Ноги Господа упиралися в сходинку нижній частині хреста і також були прибиті цвяхами. Тут нам слід зупинитися детальніше, тим більше, що це прямо пов’язано із заданим вище питанням.

    На католицьких Розп’яттях ноги Христа пробиті разом загальним цвяхом. Деякі не в міру запопадливі православні віруючі ставляться до такого роду Розп’яттям з побоюванням і недовірою, як у свій час старообрядці ставилися, так і тепер належать до четырехконечному хреста, тобто як до «єресі». Але нам слід зрозуміти, чому саме так зображають Розп’ятого Спасителя католики? Справа в тому, що в Римі зберігаються, як священна реліквія, три цвяхи, які, як стверджують католики, є саме тими цвяхами, якими і був розп’ятий Господь. Виходячи з цієї логічної посилки, вони і зображують Христа розп’ятим всього трьома цвяхами. Четвертий, вони кажуть, або був загублений, або його не було взагалі, хоча на Розп’яття, яке називають Розп’яттям ордену францисканців, Господь зображений розп’ятий чотирма цвяхами (таке висить Розп’яття над сценою в костелі Св. Миколая (Будинок органної та камерної музики) на вул. Б. Васильківській у Києві). І все ж слід зазначити, що якщо б ноги Христа були пробиті всього одним цвяхом, це б поставило під сумнів компетентність катів першої половини I століття н. е. Сенс страти через розп’яття як раз був у тому, щоб засуджений на неї не обірвався під власною вагою, а мучився, пробитий цвяхами і прив’язаний. Якщо б ноги засудженого були прибиті до сходинці одним цвяхом, то тиск вниз б набагато збільшилася. Тому ноги Христа були прибиті двома цвяхами, т. е. кожна одним цвяхом до сходинці. Так Засуджений рівномірно спирався двома ногами, відпочиваючи і, тим самим, продовжуючи муки.

    Тепер ми можемо дещо сказати про склад Хреста, доповнюючи сказане вище. Зверху містилася табличка з написом: «Ісус Назарянин Цар Юдейський на трьох мов: єврейській, грецькій і римській (латинською). На наших розп’яттях стоять великі слов’янські літери: ІНЦІ, а на католицьких: INRI (Iesus Nazareus Rex Iudaorum). Нижня планка Хреста (вона ж сходинка) згодом набула символічного значення: права сторона вказує вгору, як вказівник шляху спасіння віруючих в Ісуса Христа, а ліва сторона вказує вниз, як на шлях вічного засуду для невіруючих.

    У Православній Церкві знаходяться у вживанні як чотирикінцевий, так і восьмиконечні хрести. Тому немає нічого поганого і у використанні так званого католицького» Розп’яття. Адже для молитви і благочестивого роздуми перед Хрестом Господнім не важливі деталі — кількість цвяхів і планок, а важливий Сам Розп’ятий. «Ранами Його ми зцілилися…» і тому неважливо, три було цвяха або чотири.

    Нехай читач тепер сам робить висновок про вживання «тих» або «не тих» Розп’ять, виходячи з вищевикладеного. Я ж можу від себе додати, що не варто викидати подаровані або куплені католицькі хрести, — їх можна освятити в православному храмі і користуватися.

    No related posts.

    Дата публікації: 05.01.2004

    Короткий опис статті: православний хрестик

    Джерело: Хрест православний і католицький: відмінність і подібність :: Київська Русь

    Також ви можете прочитати